Abijbier
Van enkel tot quadrupel
Abdijbieren, met in het bijzonder de trappisten, zijn bij bierkenners zeer geliefd. Er bestaan diverse soorten abdijbier. Over het algemeen zijn de bekendste een relatief zoete donkerbruine (de ‘dubbel’) en een meer uitgesproken en doorgaans zwaardere hoogblonde (de ‘tripel’). Andere soorten zijn de ‘blond’ (de enkel) en de quadrupel. Kenmerkend is dat zij een tweede gisting kennen na het bottelen, de zogenaamde nagisting op de fles.
Bier van de paters
Abdijbier is bier dat door de paters van een abdij in een brouwerij op het domein gebrouwen wordt of in naam verbonden is aan een abdij of kloostergemeenschap (waarbij het brouwen van bier door de abdij wordt uitbesteed aan commerciële brouwerijen). Deze verbinding is ofwel officieel erkend, waarbij het bier voldoet aan de reglementen, of niet. Indien het voldoet aan bepaalde regels is het meestal een Erkend Belgisch Abdijbier.
Keurmerk
Erkend Belgisch Abdijbier is een keurmerk dat sinds 1999 door de Unie van de Belgische Brouwers aan bepaalde abdijbieren wordt toegekend. Het bijbehorende logo bestaat uit een gestileerd kelkglas met bruin bier tegen de achtergrond van een gotisch spitsboograam. In het geval dat het bier gebrouwen wordt door trappisten en erkend wordt door de Internationale Vereniging Trappist, mag het bier een Trappist worden genoemd.
De twaalf apostelen
Slechts twaalf biermerken mogen de streng gecontroleerde herkomstbenaming Trappist dragen volgens de regels van de Internationale Vereniging Trappist. Enkel bieren die in een Cisterciënzerabdij worden gebrouwen onder toezicht van de monniken mogen het logo Authentic Trappist Product voeren: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren, en in het buitenland: La Trappe (NL), Engelszell (Oost), Zundert (NL), Tre Fontane (It), Tynt Meadow (UK), Spencer (USA).
De afvalligen
Indien het bier niet wordt erkend onder een van die beide noemers, betreft het een onofficieel Abdijbier. Dit laatste is het geval als een bier wel de naam van een abdij draagt of zichzelf een abdijbier noemt, maar hier geen erkende of officiële band mee heeft (Corsendonk, Kapittel, Florival…). Abdijbier is geen beschermde titel en mag dus door elke brouwerij op elke biermerk gebruikt worden. Onder die categorie vallen ook bieren die niet de naam dragen van een specifieke abdij, maar wel gebrouwen worden volgens een oud kloosterrecept. Voorbeelden hiervan zijn Witkap en Sint Bernardus.