Tripel
Wat maakt een bier een Tripel?
Het is moeilijk om een Tripel precies te definiëren. Tripel bieren zijn alleszins zwaar bovengistend/van hoge gisting, met een hergisting op fles. De kleur varieert tussen zwaar blond en amber. De smaak is (sterk) moutig, zoet gebalanceerd met hopbitter en flink fruitig. Daar kunnen we dus alle kanten mee op, wat het een van de meest diverse biersoorten maakt. Tripel heeft een alcoholpercentage van 7 tot 10%. Kenmerkend voor een tripel is ook vaak een hoger koolzuurgehalte. De oorsprong van de term is onbekend, hoewel de belangrijkste theorie is dat het op de een of andere manier de kracht van het bier aangeeft… De tripel zoals wij hem nu kennen werd voor het eerst gebrouwen door Westmalle in 1934. Volgens kenners is de Westmalle Tripel nog steeds de beste uitvoering van deze biersoort.
Foodpairing
Door het zware karakter van de Tripel, eet je hier best een gerecht bij waar veel smaak aan zit. Oude kaas past bijvoorbeeld goed bij de zoete en bittere tonen, maar een mooi stuk gegrilde steak of een pan stoofvlees gaan ook perfect samen met de tripel, alsook vette vis en varkenshaas.