Bierproeverij gildefeest 2019
Op het voorbije ledenfeest van de schuttersgilde hadden we het gros van de gildeleden aan de feestdis. Dat leek ons het uitgelezen moment om, naast de traditionele plichtplegingen, wat ruchtbaarheid te geven aan onze Beer Tasting Club. We deden er niet alleen ons initiatief, onze opzet en activiteiten uit de doeken. We voegden de daad bij het woord en gaven ze, als uitnodiging op onze proefavonden, al een voorsmaakje: ze schoven de wijn opzij om te kiezen uit enkele minder bekende speciaalbieren. Beknopte informatie over deze bieren lag op tafel en, als geheugensteuntje voor wie in al zijn enthousiasme onverwijld naar de lokale bierwinkel holt, lijsten we het aanbod hier nog even op.
Reinaert Tripel
Reinaert is een Belgisch biermerk. Het bier wordt gebrouwen door De Proefbrouwerij, gevestigd te Hijfte (Lochristi), en opgericht in 1996 door Dirk Naudts en Saskia Waerniers, beide brouwingenieur. Er zijn vier soorten Reinaert-bier: Reinaert Amber, Reinaert Grand Cru en Reinaert Tripel en Reinaert Flemish Wild Ale. De naam verwijst naar de legende van Reinaert de Vos die zich afspeelde in de streek van de brouwerij. Wij serveren de Reinaert Tripel, een blonde tripel van 9,0%. De slogan op de etiketten is ‘Drink matig maar regelmatig’.
St-Feuillien Tripel
Saint-Feuillien is een Belgisch abdijbier. Het bier wordt gebrouwen in Brouwerij/Brasserie Saint-Feuillien te Le Rœulx (Henegouwen), opgericht in 1873 door fam. Friart. Dit bier draagt het label Erkend Belgisch Abdijbier sinds 1999. De naam verwijst naar de heilige Foillan (Frans: Feuillien) die tot 655 in de abdij van Le Rœulx leefde. Wij serveerden de Tripel, een goudkleurige/licht amberkleurige Tripel van 8,5% met fruitige aroma’s, een licht gistkarakter, zoet met een lichte bitterheid en een kruidige afdronk. Bovengisting met nagisting op fles. Saint-Feuillien heeft ook een Blond bier, een Bruin Réserve, een Cuvée de Noël, een Saison, een kerstbier en een Grand Cru.
Papegaei
Papegaei is een Belgisch blond bier met een alcohol volume van 8%. Het bier is licht drinkbaar en heeft een rijk boeket van hoparoma’s. Papegaei wordt bereid met verse Belgische hopbellen, d.w.z. de hopbellen worden gedroogd maar zijn niet verwerkt tot extract of pellets en behouden dus hun natuurlijke vorm (en smaak!). Papegaei is een bier van hoge gisting en met nagisting in de fles. Het bier is niet gefilterd en niet gepasteuriseerd. Papegaei wordt sinds 2009 gebrouwen en gebotteld door Adam Verstraete van bierfirma Brouwerij Verstraete uit Diksmuide in de installaties van brouwerij Deca te Woesten (West-Vlaanderen, dicht bij Franse grens).