Saison
Op vrijdag 13 augustus gingen we terug van start met een bierproefnamidddag en bierproefavond. Maar liefst 84 bierproevers waren van de partij op deze eerste sessie na de lange COVID-pauze. Het thema was ‘Saison’, maar een saison, wat is dat? Saisonbier is een traditionele bierstijl waarbij het bier tijdens de winter gebrouwen werd om dan tijdens de zomer, het oogstseizoen, te schenken aan de seizoenarbeiders (‘saisonniers’) op het veld. Dit had enkele voordelen. Tijdens de koude winter was de kans namelijk kleiner dat het bier geïnfecteerd zou worden. Bovendien hadden de boerenknechten tijdens de winter minder werk op het veld en konden ze dan de handen uit de mouwen steken in de brouwerij. Hierdoor werd saison vooral gebrouwen op grote boerderij-brouwerijen, voornamelijk in Henegouwen. Saison is dan ook een typisch zomerse bierstijl met droge en dorstlessende bieren van ongeveer 5% tot 6,5% alc. vol. Vaak zijn de bieren ook goed gehopt en/of gekruid.
Saison van de Bruwer
Brasserie de la Senne uit Brussel was als eerste aan de beurt met de Saison van de Bruwer. Deze Spelt Saison met Brett zorgde voor verdeelde meningen. ‘Brett’ verwijst naar de gistsoort Brettanomyces bruxellensis, die gebruikt werd voor de hergisting op fles. Deze gist vind je ook terug in lambiek en gueuze en zorgt voor een licht zurige toets. Spelt verwijst naar de gebruikte tarwevariant, deze geeft het bier een frisse smaak en lichte kleur. Alles samen zorgt dit voor een traditionele saison met een lichtzure, droge nasmaak.
Gijzelaarke Saison
De Gijzelse Microbrouwerij uit Gijzenzele, beter bekend als ‘t Gijzelaarke was de volgende met het Gijzelaarke Saison. De broers Robin en Yannick de Pelsmacker richtten samen de brouwerij op in 2016. Voorlopig worden de bieren volgens hun recept gebrouwen bij Brouwerij de Graal in Brakel. Deze frisse, lichthoppige saison met een licht kruidige toets is een echte zomerse dorstlesser.
Saison Dupont Cuvée Dry Hopping
Als één van de best bekende saisonbrouwerijen uit België mocht Brasserie Dupont uit Tourpes zeker niet ontbreken. De Saison Dupon Cuvée Dry Hopping is een recente variant van de Saison Dupont. De Saison Dupont is zelf al ruim 100 jaar te verkrijgen en daarmee één van de oudste saisons die nog steeds in productie is. In 2010 werd de Cuvée Dry Hopping versie voor het eerst op de markt gebracht. Door de saison te drooghoppen (hop toevoegen na het koken of zelfs tijdens of na het gisten) met de Styrian Wolf hopsoort uit Slovenië krijgt het bier een verfrissende fruitige en bittere toets.
Saison Sambucus
Na een korte pauze proefden we de Saison Sambucus van ‘t Arrondissement uit Vilvoorde. Deze bierfirma werd opgericht in 2020 en laat zijn bier volgens eigen recept brouwen bij Brouwerij Eutropius in Menen. Deze saison is het eerste bier dat de brouwers Mathias Merckx en Wouter de Sadelier op de markt brengen. Maar ze doen dat goed, het bier won al meteen goud op de European Beer Challenge. Sambucus is Latijns voor vlier, in het bier zit dan ook een vleugje vlierbloesem wat zorgt voor een frisse, florale toets.
Cascadeur Saison
“Omdat het leven aan de durvers is” is de leuze van de brouwers Tim Vandenberghe en Bert Deprez van de Circus Brouwerij. Een leuze die ze naleven, ze investeerden immers in volle COVID-crisis in hun eigen brouwerij met maar liefst 9 gistingstanks op de Transfo-site in Zwevegem. De Cascadeur Saison is een licht troebele saison met een subtiele kruidige toets.
Saison Primis
Als laatste was het de beurt aan Brouwerij Magnus uit Edegem. Deze bierfirma laat zijn bieren volgens eigen recept brouwen bij de Mortselarij in Mortsel. In 2020 bracht brouwer Christoph Magnus, na vele probeersels, zijn eerste bier op de markt: de Saison Primis. Deze frisse saison maakt gebruikt van de Belgische Belle Saison gist, die zorgt voor citrus en lichte peper toetsen. Verder werden er ook 3 hopsoorten (Centennial, Magnum en Styrian Golding) aan toegevoegd. Alles samen zorgt dat voor een lekkere saison en ideale afsluiter van de proefavond.