Grand Cru
Op 31 januari beten we de kop af van een nieuw decennium en een nieuw jaar. Of het een Grand Cru wordt is nog even afwachten, maar we maakten er wel een thema van. Ruim honderd aanwezigen kwamen proeven van Grand Cru bieren, vergezeld van Grand Cru kaashapjes. ‘Grand Cru’ is in de wijnbouw een classificatie, gebonden aan voorwaarden en regeltjes. Bij bieren is dat niet zo: brouwers noemen hun beste of meest kwaliteitsvolle bier vaak zo. Wij wilden wel eens proeven of dat steek houdt.
Rodenbach Grand Cru
Rodenbach Grand Cru is het typevoorbeeld van een ‘Vlaams rood bruin’. Dit type bier heeft zijn unieke lichtzure smaak te danken aan de rijping in eikenhouten foeders. Normaal bevat een Vlaams rood bruin bier 1/3de gerijpt en 2/3de vers gebrouwen bier. Voor de Grand Cru-versie is dat net andersom en dat geeft dit bier een sublieme smaak. De zachte Val-Dieu Grand Cru-kaas was een lekkere combinatie.
De brouwerij Rodenbach werd opgericht in 1821 door de familie Rodenbach die een sterke link heeft met de geschiedenis van België: drie broers van de familie Rodenbach waren aanwezig op de grondwetgevende vergadering bij de stichting van België in 1830, en Constantijn Rodenbach schreef mee aan de tekst van de Brabançonne, het Belgische volkslied.
1125 Vlierbeek Grand Cru
1125 Vlierbeek Grand Cru is vernoemd naar de Abdij van Vlierbeek die in 1125 werd opgericht. Het goudblonde bier werd voor het eerst voorgesteld aan het publiek op de abdijfeesten in 2018. Bierbedrijf ‘Broeder Jacob’ werkte samen met het Centrum voor Microbiologie van de KULeuven voor het ontwikkelen van een unieke gistsoort. Die unieke gistsoort samen met de toevoeging van 3 Belgische hopsoorten geeft het bier een licht fruitige en frisse smaak met een licht bittere afdronk. Broeder Jacob laat momenteel zijn bieren volgens eigen recept brouwen bij Brouwerij Anders! in Halen.
Als hapje bij dit bier proefden we de Chimay Grand Cru-kaas, een van de weinige echte trappisten-kazen. Deze half harde kaas wordt tijdens zijn 4 weken lange rijpingsproces meermaals met Chimay Trappist gewassen en maakt het de geschikte match.
Serafijn Grand Cru
Serafijn Grand Cru van bierbedrijf ‘Brouwerij Serafijn’ wordt gebrouwen bij de brouwerij Pirlot in Zandhoven. Brouwerij Serafijn werd opgericht in Itegem in 1999 en heette toen nog Microbrouwerij Achilles. In 2010 werd de brouwinstallatie overgekocht door brouwerij Wolf en zo werd de brouwerij een bierbedrijf. In 2015 gaf brouwer Achilles van Moer de fakkel door aan Caupona bvba en sindsdien is het bierbedrijf bekend als Brouwerij Serafijn. De Serafijn Grand Cru is een goud tot amberkleurig bier met moutig en licht zoete smaak. De half harde ’t Groendal Grand Cru-kaas, een kaas die zes weken rijpt, werd zeer gesmaakt samen de hemelse Serafijn Grand Cru.
Abbaye des Rocs Grand Cru
Brasserie de l’Abbaye des Rocs, beter bekend als Abbaye des Rocs, werd in 1979 opgericht en was een van de eerste officiële microbrouwerijen in België. Brouwer Jean-Pierre Eloir maakte zijn eerste brouwvaten uit oude wasmachines. Na vele investeringen en uitbreidingen is de brouwerij gegroeid tot een jaarlijkse capaciteit van 4000 hl/jaar.
De donkerbruine Abbayes des Rocs Grand Cru, met zijn zacht kruidige smaak met licht geroosterde toetsen van koffie en chocolade, proefden we de Vlaskaas Grand Cru. Deze harde kaas met zoutkristallen laat men 12 maanden rijpen op houten planken. De intense smaak van deze kaas past perfect bij de kruidige toetsen van Abbaye des Rocs Grand Cru.
Schuppenboer Tripel Grand Cru
Schuppenboer Tripel Grand Cru bevat iets meer mout en heeft een iets hoger alcoholgehalte dan ‘gewone’ Schuppenboer Tripel. De Schuppenboer Tripel maakt deel uit van de ‘grote straat’ die Brouwerij het Nest al sinds 2014 op de markt brengt. Brouwerij het Nest startte in 2000 als bierproefclub ‘De orde van de Zatte Mus’. Maar het bestuur wou meer ondernemen dan enkel proeven. En zo richtten ze in 2006 hobbybrouwerij het Nest op. Ze kenden veel succes, bleven groeien en sinds 2015 bezitten ze een moderne brouwerij in Turnhout.
De brokkelige Flandrien Grand Cru-kaas geeft een lange nasmaak die uitstekend past met de licht zoete Schuppenboer Tripel Grand Cru. De Flandrien Grand Cru wordt 18 maanden lang gerijpt op vuurhouten planken en won al meerdere keer goud op de World Cheese Awards.
Winterkoninkske Grand Cru
De Haspengouwse Grand Cru Winterkoninkske, beter bekend als Winterkoninkske Grand Cru, is met zijn 13% alcohol een van de sterkste Belgische bieren. Dit bier van bierbedrijf ‘Brouwerij Bink’ wordt gebrouwen bij de Proefbrouwerij in Lochristi. Brouwerij Bink heette oorspronkelijk Brouwerij Kerkom en werd opgericht in 1878 door Evarist Clerinx. De brouwerij werd doorgegeven van vader op zoon tot in 1999 Marc Limet de zaak overnam van Jean Clerinx. Marc vormde de bierfirma om tot de internationaal succesvolle bierfirma van vandaag.
Bij de geroosterde en chocoladetoetsen van de Winterkoninkske Grand Cru past er niets beter dan een stukje chocolade. Daarom opteerden we voor een Grand Cru-chocolade. De nasmaak van Winterkoninkske Grand Cru gaat subliem over in de intense smaak van de ‘Bolivia Grand Cru Alto Beni’ chocolade of de fruitige smaak van de ‘Cacao Grand Cru Cap Haïtien’ chocolade.